Kastély és várárok

Kastély és várárok

Emeleti szint

Emeleti szint

Várkapu

Várkapu

A várkastély belső udvara

A várkastély belső udvara

A kanizsai várkastély

A kanizsai várkastély

2010. január 26., kedd

Történeti háttér

A kanizsai vár, Szigetvár 1566-os elestét követően a végvárrendszer nyugati felének, kiemelt fontosságú erősségévé vált. Az ott zajló események, nemcsak a Magyar Királyság védelme szempontjából, hanem az európai birodalmak számára is fontossá váltak. Azóta a kanizsai várnak, a magyar, illetve az egyetemes történelemben betöltött szerepe egyre inkább halványult. Manapság már csak a korszak iránt érdeklődők, ismerhetik meg a vár egykori jelentőségét, a történelemben betöltött, kihangsúlyozott funkcióját. Az oszmánok kiszorítását követően, a Rákóczi-szabadságharc alatt, I. Lipót császár a várat lebontásra ítéli. Így a vár középkori, kora-újkori emlékeit a „történelem viharai” végleg eltűntették. A vár és a város történetét a források alapján, illetve a régészeti kutatások segítségével egyre pontosabban be lehet mutatni, mégis nehezen tudjuk elképzelni – a történelmi műemlékek hiányában – az egykori vár méreteit, alakját, épületeit. Még azoknál a váraknál, templomoknál és történelmi műemlékeknél is nehéz, ahol az egykori épületek alapjait láthatóvá tették. Így a mai kor technikai megoldásainak köszönhetően, lehetővé válik a múlt megidézése, a különböző történelmi korok bemutatása, amely akár 300 év távlatából is képes élethű képet adni, múltunk titkairól.
A kanizsai vár virtuális megvalósítása, egy olyan lehetőséget biztosít, melyben a vár – a vizuális kommunikáció segítségével – egykori történelmi szerepe, újból bemutathatóvá válik. Ennek alapját, a történelmi hitelesség, tudományos és szakmai munka képezné.
A vizuális kommunikáció és technológia, elengedhetetlen részévé vált a mindennapoknak. Ennek köszönhetően a legtöbb tudományág, segítségül használja fel a számítástechnikában rejlő lehetőségeket. Manapság az „információs forradalomnak” köszönhetően, ezek a megjelenési felületek kikerülhetetlen tényezővé váltak.

Vörös Gábor

A kanizsai vár virtuális újjáépítésének ötlete, menete

A kanizsai vár háromdimenziós megvalósításának ötlete 2007-es esztendőben született meg, az akkor készült szakdolgozati munkám nyomán. A diplomamunka lényegében kanizsai vár leghíresebb várkapitányáról készült, Thury Györgyről, „egy elfelejtett hős” címmel. Thury kapitánysága alatt fejeződött be az a nagyszabású átépítése a várnak, melynek köszönhetően a kanizsai vár elérte legnagyobb méretét és a végvárrendszer egyik legfontosabb erősségévé vált. Az az ötletem támadt, hogy a kutatások alapján az egész várat, illetve a várkastélyt rekonstruálni lehetne. Szabó Norbert grafikus vállalta ennek kivitelezését, aki jól ismerte ennek a számítástechnikai programnak a működését. Számos találkozó után tudtuk lefektetni az alapelveket és kezdtük el az érdemi munkát.
A vár háromdimenziós megvalósítása számunkra azért volt érdekes, mert egy olyan nagy múltú vár is bemutathatóvá válhat, amely sajnos nagyon kevés, ebből a korból származó emlékkel büszkélkedhet. Ezáltal újból a köztudatba kerülhetne egykori szerepe, dicső, sokrétű múltja.
A várkastélyról készült háromdimenziós videó, elsősorban Méri István által végzett régészeti ásatásokon alapult, aki pontosan feltárta az épület alaprajzát. Ebből az alaprajzból kiindulva, az itt előkerült régészeti leletekből, korabeli forrásokból és metszetekből és nem utolsó sorban a várról készült szakmai és tudományos publikációk által próbáltuk rekonstruálni az épületet. Ennek ellenére nem volt könnyű a történelmi hitelesség elérése, hiszen sok esetben csak analógiákra tudtunk hivatkozni, a korabeli építészeti megoldásokat figyelembe véve. Célunk ezért egy referencia munka elkészítése volt, amely elsősorban a minőség bemutatására hivatott. Esetleges prezentálására, csak a megfelelő szakmai konzultációk, illetve - lektorálás követően kerülhetne sor. Ennek ellenére igyekeztünk tudásunk alapján, a lehető leghitelesebb képet adni a várkastélyról.
A számítástechnikában rejlő technológiák egyre nagyobb teret hódítanak az információközlésben és az oktatásban. Ennek óriási jelentősége, hiszen a korábban elképzelhetetlen és értelmezhetetlen verbális információk válhatnak ez által kézzel foghatóvá. Ezért ma már a legtöbb tudomány felhasználja a számítástechnikában meglévő lehetőségeket.
További terveink között szerepel a kanizsai vár többi részének, középső vár, illetve a gigantikus méretű külső várfal rekonstruálása, illetve szintén ebből a korból, a vártól keletre elhelyezkedő város megvalósítása. Emellett a virtuális idegenvezetés ötlete, amely a kanizsai várkastély, illetve a vár egyes épületeit mutatná be, egy virtuális idegen vezető segítségével, aki eközben mesélne a vár történetéről, kapitányairól és az egyes épületek funkciójáról. Ezt egyfajta rendkívüli történelem óraként lehetne felfogni. Ennek a technológiának a segítségével egy komplett, szemléltető és oktatási termék kidolgozása válna lehetségessé. Ennek megvalósításához azonban, meg kell találni, a bemutatáshoz szükséges fórumokat, illetve támogatókat.
Mivel a jövő oktatása és rendszere ebben az irányba kezdett elmozdulni, ezért reméljük, hogy terveink és megvalósított ötleteink hasznosak lehetnek mások számára is.

Vörös Gábor