Kastély és várárok

Kastély és várárok

Emeleti szint

Emeleti szint

Várkapu

Várkapu

A várkastély belső udvara

A várkastély belső udvara

A kanizsai várkastély

A kanizsai várkastély

2010. május 15., szombat

Mire képes a virtuális technológia a múzeumokban?

A vizuális kommunikáció és technológia ma már elengedhetetlen része a mindennapoknak, a legtöbb tudományág sokrétűen aknázza ki a számítástechnikában rejlő lehetőségeket. Az "információs forradalomnak" köszönhetően ezek a megjelenési felületek az oktatás és a tudományos élet szinte kikerülhetetlen tényezője lettek. Ennek óriási a jelentősége, hiszen a nehezen elképzelhető és értelmezhető verbális információk mindenki számára "kézzel foghatóvá" válhatnak.

A kanizsai vár virtuális térben való újjáépítése azért vált indokolttá, mert a városnak csak kevés középkori, illetve újkori építészeti emlékével találkozhatunk. Ennek okait a múlt eseményeiben kell keresnünk.

Kanizsa - az elfedett vár

Szigetvár 1566-os elestét követően a kanizsai vár a végvárrendszer nyugati felének kiemelt fontosságú erőssége lett. Az ott zajló események nemcsak a Magyar Királyság védelme szempontjából, hanem az európai birodalmak számára is fontossá váltak. Azóta a kanizsai várnak a magyar, illetve az egyetemes történelemben betöltött szerepe egyre inkább elhalványult. Manapság már csak a korszak iránt érdeklődők ismerik a vár egykori jelentőségét, a történelemben betöltött, hangsúlyos funkcióját. Az oszmánok kiszorítása után, a Rákóczi-szabadságharc alatt, I. Lipót császár a várat lebontásra ítélte: az egykori erősség várkastélya, bástyái, várfala és épületei a 18. század elején végleg eltűntek.

A vár és a város történetét a források alapján, illetve a régészeti kutatások segítségével egyre pontosabban ismerni lehet, mégis nehezen tudjuk elképzelni - történelmi műemlékek hiányában - az egykori vár méreteit, alakját, épületeit. Ez még azoknál a váraknál, templomoknál és történelmi műemlékeknél is nehéz, ahol az egykori épületek alapjait láthatóvá tették.

A mai kor technikai megoldásainak köszönhetően azonban már lehetséges a múlt megidézése, a különböző történelmi korok bemutatása: akár 300 év távlatából is élethű képet tudunk adni múltunk titkairól.


Kiaknázatlan lehetőségek

A számítástechnika jelentős fejlődése lehetővé teszi, hogy virtuális utazásokat tegyünk térben és időben. Az utazások célja egyszerre lehet a tudományos ismeretterjesztés és a szórakoztatás. A háromdimenziós technológiának köszönhetően megváltozik a múzeumi prezentációk jellege. Az átlagos látogató számára sokszor nehezen értelmezhető, áttekinthető töredékes anyagokat életre kelthetjük, és közérthető formában, élményszerűen tehetjük közzé.

A virtuális térben újjászülető történelmi műemlékek egy új, látványos, a felhasználó számára interaktív módon szemléltető oktatási termék kidolgozását teszik lehetővé. A kanizsai vár esetében a modell bemutathatná - akár a várkastélyon belül - a különböző épületrészeket, szobákat, a várkápolnát, a kapitányi szobát, esetleg a tanácstermet, a konyhát, a csapszéket vagy akár a várbörtönt is.

A virtuális technológia segítségével lehetővé válik, hogy narráció mellett különböző események, a tárgyi környezet is megelevenedjenek: korabeli fegyverek, harci cselekmények, párbajok, akciók, az egykori mesterségek, viseletek, táplálkozási és tisztálkodási szokások. Fontos megjegyezni, hogy nemcsak társadalomtudományi és kultúrtörténeti, hanem építészeti és művészeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű oktatási termék kerülhetne így a nagyközönség elé.

Sétálj be a kapun!

Hogy miért érdemes a múzeumba látogatni, az akár a virtuálisan "megidézett" kanizsai várat megtekinteni? Mert a számítógép segítségével teljes történelmi hűséggel megrajzolhatjuk a régen megsemmisült Kanizsa legendás várkastélyát, felszerelését, lakóit és környezetét. A történelemtudomány által szolgáltatott információkból újra létrehozhatók a korabeli tárgyak, a leírások alapján életre kelthetők a vár lakói, és újra benépesülhet a várudvar. Kinyílhat a várkapu, és besétálhatunk rajta, akár egy korabeli utazó, hogy megcsodáljuk a pompás árkádokat. Letekinthetünk a reneszánsz loggiáról, bepillanthatunk a várúr szobáiba, és megfigyelhetjük a katonák harci előkészületeit.

A tudományos eredmények efféle bemutatása Nyugat-Európában már gyakorlat. Magyarországon vannak próbálkozások, de az átfogó, sokrétű, háromdimenziós bemutató egyedülálló vállalkozás lehetne, amely új lehetőségeket biztosítana a kulturális élet és az oktatás területén egyaránt.